VIDEO DIRECTIONS
Για τη σούπα αρακά
Φέρνουμε μια κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό σε βρασμό και βράζουμε τον αρακά (προσθέτοντας τόση ποσότητα ώστε να μη σταματήσει ο βρασμός. Αν χρειαστεί, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία). Παγώνουμε τον αρακά σε νερό με πάγο και σουρώνουμε. Αν ο αρακάς είναι κατεψυγμένος, αυτό το βήμα μπορεί να παραλειφθεί, αυξάνοντας λίγο το χρόνο μαγειρέματος του αρακά στο παρακάτω στάδιο.
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, αλατίζουμε και ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσει εντελώς.
Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και το σκόρδο και, μόλις μυρίσουν, ρίχνουμε το ζωμό. Φέρνουμε σε βρασμό, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε τον αρακά, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 1-2 λεπτά (3-4 λεπτά αν ο αρακάς είναι κατεψυγμένος).
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το δεντρολίβανο, τοποθετούμε τα στερεά υλικά και λίγα από τα υγρά της σούπας στον κάδο του μπλέντερ και αλέθουμε, προσθέτοντας σιγά σιγά τα υπόλοιπα υγρά ανάλογα με το πόσο πυκνή θέλουμε να είναι η σύσταση της σούπας. Αφού αλέσουμε τη σούπα, την περνάμε από ψιλή σήτα.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και ζάχαρη αν χρειάζεται και λίγο χυμό λεμονιού.
Σερβίρουμε προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο και τριμμένο δεντρολίβανο και συνοδεύουμε με την μπρουσκέτα.
* Αν δεν σερβίρουμε άμεσα, τοποθετούμε τη σούπα σε σκεύος που βρίσκεται μέσα σε μπεν μαρί με πάγο, ώστε η σούπα να κρυώσει γρήγορα και να διατηρήσει το έντονο χρώμα της.
Για τη μπρουσκέτα
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν έντονο χρυσαφένιο χρώμα.
Αλατίζουμε, προσθέτουμε το απάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το θυμάρι και στρώνουμε το μείγμα πάνω στις φρυγανισμένες φέτες του ψωμιού.
Βάζουμε από πάνω το τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.
Σχόλια