Για το πιάτο
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε το καλαμάρι μέχρι να πάρει έντονο χρυσαφένιο χρώμα. Αλατίζουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το καλαμάρι να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και το ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά, αλατίζουμε και σερβίρουμε.
Για τα ρεβίθια μαγειρεμένα
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε αρκετό νερό για 12 ώρες. Τα σουρώνουμε και τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με τα 700 γρ. νερό. Όταν βράσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ξαφρίζουμε και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι τα ρεβίθια να μαλακώσουν καλά, 1½ με 2 ώρες περίπου. Αλατίζουμε το ζωμό και δοκιμάζουμε ώστε να είναι εύγευστος και λίγο αλμυρός. Αφήνουμε τα ρεβίθια να κρυώσουν μέσα στο ζωμό τους και έπειτα σουρώνουμε κρατώντας μόνο τα ρεβίθια και αφαιρώντας τα λαχανικά και το μπέικον (ο ζωμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες παρασκευές). Αφήνουμε τα ρεβίθια να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
*Το μπέικον και γενικώς τα καπνιστά αλλαντικά δίνουν ιδιαίτερη νοστιμιά στα όσπρια. Αν δεν επιθυμείτε τη χρήση του αφήστε το απλώς εκτός συνταγής.
Σχόλια