VIDEO DIRECTIONS
Για το κριθαρότο
Αλατίζουμε το κοτόπουλο καλά απ’ όλες τις πλευρές.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει καλά από τη μία πλευρά, το γυρίζουμε και το σοτάρουμε για λίγο λιγότερο χρόνο από την άλλη πλευρά. Αποσύρουμε το κοτόπουλο σε απορροφητικό χαρτί.
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει, για 3-4΄ λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το κριθαράκι, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι το κριθαράκι να αναδίδει ένα απαλό άρωμα καβουρδίσματος, για 3 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια σβήνουμε με το λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί εντελώς αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό και φέρνουμε σε χαμηλό βρασμό.
Αλατίζουμε, ανακατεύουμε συχνά και μόλις απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά συνεχίζουμε να προσθέτουμε το ζωμό σε δόσεις ανακατεύοντας συχνά και αλατίζοντας που και που περιμένοντας να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν ξαναρίξουμε την επόμενη δόση.
Όταν πια έχουμε προσθέσει και την τελευταία δόση του ζωμού, το κριθαράκι είναι μαγειρεμένο al dente και το κριθαρότο έχει χυλώσει εμφανώς, χαμηλώνουμε πολύ την ένταση της φωτιάς και προσθέτουμε το κοτόπουλο, τα ψητά μανιτάρια, το βούτυρο, το κεφαλοτύρι, το φρέσκο θυμάρι και το φρέσκο κρεμμύδι.
Ανακατεύουμε ώστε να ενσωματωθούν το βούτυρο και το κεφαλοτύρι και το κριθαρότο να έρθει στο επιθυμητό χύλωμα. Αν το κριθαρότο είναι πιο πηχτό από ότι θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα ζωμό ή νερό για να το αραιώσουμε.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση ανάλογα με το γούστο μας.
Tip:
Χρησιμοποιούμε λάδι τρούφας για να δώσουμε ένα ξεχωριστό άρωμα στο κριθαρότο.
Σχόλια