VIDEO DIRECTIONS
Για το πιάτο
Σε ένα πιάτο στρώνουμε στον πάτο τη μπεσαμέλ, τοποθετούμε από πάνω το κοτόπουλο και μοιράζουμε τα νιόκι γύρω από το κοτόπουλο. Γαρνίρουμε με τη baby ρόκα, το baby σπανάκι και το φρέσκο πιπέρι.
Για το γεμιστό κοτόπουλο
Στο κάδο του μπλέντερ τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το κοτόπουλο και το βούτυρο για επάλειψη και χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Αφαιρούμε το μείγμα, το τοποθετούμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και κόβουμε την άκρη. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά πριν χρησιμοποιήσουμε τη γέμιση.
Τοποθετούμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα επάνω και με τα μπούτια να κοιτάζουν προς το μέρος μας. Με τα δάχτυλά μας ανασηκώνουμε με προσεκτικές κινήσεις την πέτσα ξεκινώντας από την άκρη του στήθους που έχουμε κοντά μας, διαχωρίζοντας έτσι την πέτσα από το σε όλο το μήκος του στήθους χωρίς να δημιουργήσουμε σκισίματα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το άλλο στήθος.
Τοποθετούμε την κομμένη άκρη της σακούλας με τη γέμιση στο κενό που δημιουργήσαμε στο στήθος του κοτόπουλου και γεμίζουμε πιέζοντας με αργές κινήσεις και τραβώντας προς τα έξω τη σακούλα με τη γέμιση καθώς γεμίζει το εσωτερικό του στήθους. Αφαιρούμε τη σακούλα και με τα δάχτυλά μας πιέζουμε ελαφρά το στήθος από πάνω μοιράζοντας ομοιόμορφα τη γέμιση μέχρι να καλύψουμε όλη την εσωτερική επιφάνειά του ομοιόμορφα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το άλλο στήθος.
Με ένα πινέλο, αλείφουμε εξωτερικά το κοτόπουλο με το βούτυρο για επάλειψη. Αλατίζουμε όλο το κοτόπουλο καλά σε όλες τις πλευρές του και το τοποθετούμε στο ψυγείο να σφίξει η γέμιση και να παγώσει το βούτυρο για περίπου 5 λεπτά.
Τοποθετούμε το κοτόπουλο πάνω σε ταψί με σχάρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 220C για 15 με 20 λεπτά περίπου. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι το κοτόπουλο να έχει εσωτερική θερμοκρασία στο πιο χοντρό σημείο από το μπούτι 70C.
Αφαιρούμε το κοτόπουλο από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Ελέγχουμε ξανά τη θερμοκρασία στο ίδιο σημείο που πήραμε προηγουμένως και η ένδειξη από το θερμόμετρο θα πρέπει πλέον να γράφει 75C και πάνω.
Για τα νιόκι μυζήθρας
Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να δημιουργηθεί μία ζύμη.
Πλάθουμε σε μακρόστενη λωρίδα πάχους 2,5 εκατοστών και με ένα μαχαίρι κόβουμε σε κομμάτια, κατά προτίμηση 2 έως 3 εκατοστά. Σε μία κατσαρόλα με άφθονο νερό που βράζει αλατίζουμε καλά και βράζουμε τα νιόκι μέχρι να έρθουν στην επιφάνεια. Αφαιρούμε τα νιόκι από το νερό με μία τρυπητή κουτάλα. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και το καβουρδίζουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα νιόκι και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές.
Για τη μπεσαμέλ σπετσέρικο
Σε μία κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο για να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχει δημιουργηθεί ένας σφικτός χυλός για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα σε 3 δόσεις ανακατεύοντας συνεχόμενα με ένα σύρμα χειρός μέχρι να σφίξει η μπεσαμέλ. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύοντας με το σύρμα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι εάν χρειάζεται.
TIP:
*Χρησιμοποιείστε τα μπούτια για να φτιάξετε μία κοτοσαλάτα, ένα ζυμαρικό, ένα σάντουιτς ή σαν κυρίως πιάτο με την γαρνιτούρα της παραπάνω συνταγής.
Σχόλια