Για το βούτυρο κλαριφιέ
Λιώνουμε αργά το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά, χωρίς να ανακατεύουμε. Προσοχή: Είναι σημαντικό να είναι χαμηλή η θερμοκρασία!
Αρχικά σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια, ο οποίος σιγά-σιγά υποχωρεί.
Όταν ο αφρός κατακαθίσει και μπορούμε να διακρίνουμε διαύγεια στο βούτυρο και στα συσσωρευμένα στερεά γάλακτος στην κατσαρόλα, τότε το βούτυρο έχει διαχωριστεί και είναι έτοιμο.
Αφαιρούμε ό,τι αφρό έχει απομείνει στην επιφάνεια με μια κουτάλα-σήτα.
Σουρώνουμε με προσοχή, ώστε να αφήσουμε εκτός τα στερεά γάλακτος.
Διατηρούμε στο ψυγείο αεροστεγώς για αρκετούς μήνες.
Σχόλια