Coq au vin Coq au vin

Coq au vin

ΓΙΑ 2 ΜΕΡΙΔΕΣ 180 minutes
FiveStar: 
Average: 4.7 (32 votes)

INGREDIENTS

Για το πιάτο

  • 700 γρ. κόκορας, μπούτι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 70 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. μπέικον, κομμένο ζουλιέν
  • 100 γρ. κρεμμύδι, κοκκάρι
  • 180 γρ. καρότο
  • 60 γρ. πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 70 γρ. μαυροδάφνη
  • 120 γρ. κόκκινο κρασί
  • 300 γρ. ζωμός κοτόπουλου
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 5 γρ. θυμάρι
  • 2 γρ. δενδρολίβανο

Για τις ταλιατέλες

  • 600 γρ. ταλιατέλες, βρασμένες
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 20 γρ. παρμεζάνα
  • τσάιβς 
  • αλάτι

DIRECTIONS

VIDEO DIRECTIONS

Για το πιάτο

Αλατίζουμε τον κόκορα καλά απ' όλες τις πλευρές.

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κόκορα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και από τις 2 πλευρές.

Αποσύρουμε το κρέας, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κοκκάρια, το πράσο και το μπέικον μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά, προσθέτοντας το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει και να πάρει ξανθό χρώμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία ρίχνοντας στην κατσαρόλα το καρότο και το πράσο. Προσθέτουμε το σκόρδο, και μόλις μυρίσει, ρίχνουμε τη μαυροδάφνη και το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστούν.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα, φέρνουμε σε βρασμό, αλατίζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Επαναφέρουμε τον κόκορα στην κατσαρόλα, φροντίζοντας να καλυφθεί σχεδόν από τα υγρά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία 140οC στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Αφού ο κόκορας έχει πια μαγειρευτεί, χρησιμοποιούμε ένα τηγάνι και ρίχνουμε εκεί λίγο ζωμό κότας και λίγο βούτυρο (60 γρ). Φέρνουμε σε βρασμό και προσθέτουμε τις βρασμένες ταλιατέλες.  Ανακατεύουμε και προσθέτουμε την παρμεζάνα και το ψιλοκομμένο τσάιβς. Κρατάμε έτοιμα τα ζυμαρικά για το σερβίρισμα.

Τέλος, ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα του κόκορα, προσθέτοντας στην κατσαρόλα το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το υπόλοιπο βούτυρο. Ανακατεύουμε για να έχουμε ένα ωραίο, δεμένο αποτέλεσμα. Αλατίζουμε αν χρειάζεται.

Σερβίρουμε στο κέντρο του πιάτου τις  ταλιατέλες και περιμετρικά τον κόκορα με τα λαχανικά και τη σάλτσα του.



*Tip:

Σε περίπτωση που έχει μαγειρευτεί ο κόκορας και τα υγρά δεν έχουν συμπυκνωθεί ανοίγουμε το καπάκι της κατσαρόλας και βράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα, εναλλακτικά δένουμε τη σάλτσα χρησιμοποιώντας λίγο κορν φλαουρ.

Για το πιάτο

  • 700 γρ. κόκορας, μπούτι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 70 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. μπέικον, κομμένο ζουλιέν
  • 100 γρ. κρεμμύδι, κοκκάρι
  • 180 γρ. καρότο
  • 60 γρ. πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 70 γρ. μαυροδάφνη
  • 120 γρ. κόκκινο κρασί
  • 300 γρ. ζωμός κοτόπουλου
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 5 γρ. θυμάρι
  • 2 γρ. δενδρολίβανο

Για τις ταλιατέλες

  • 600 γρ. ταλιατέλες, βρασμένες
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 20 γρ. παρμεζάνα
  • τσάιβς 
  • αλάτι

VIDEO DIRECTIONS

Για το πιάτο

Αλατίζουμε τον κόκορα καλά απ' όλες τις πλευρές.

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κόκορα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και από τις 2 πλευρές.

Αποσύρουμε το κρέας, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κοκκάρια, το πράσο και το μπέικον μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά, προσθέτοντας το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει και να πάρει ξανθό χρώμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία ρίχνοντας στην κατσαρόλα το καρότο και το πράσο. Προσθέτουμε το σκόρδο, και μόλις μυρίσει, ρίχνουμε τη μαυροδάφνη και το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστούν.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα, φέρνουμε σε βρασμό, αλατίζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Επαναφέρουμε τον κόκορα στην κατσαρόλα, φροντίζοντας να καλυφθεί σχεδόν από τα υγρά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία 140οC στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Αφού ο κόκορας έχει πια μαγειρευτεί, χρησιμοποιούμε ένα τηγάνι και ρίχνουμε εκεί λίγο ζωμό κότας και λίγο βούτυρο (60 γρ). Φέρνουμε σε βρασμό και προσθέτουμε τις βρασμένες ταλιατέλες.  Ανακατεύουμε και προσθέτουμε την παρμεζάνα και το ψιλοκομμένο τσάιβς. Κρατάμε έτοιμα τα ζυμαρικά για το σερβίρισμα.

Τέλος, ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα του κόκορα, προσθέτοντας στην κατσαρόλα το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το υπόλοιπο βούτυρο. Ανακατεύουμε για να έχουμε ένα ωραίο, δεμένο αποτέλεσμα. Αλατίζουμε αν χρειάζεται.

Σερβίρουμε στο κέντρο του πιάτου τις  ταλιατέλες και περιμετρικά τον κόκορα με τα λαχανικά και τη σάλτσα του.



*Tip:

Σε περίπτωση που έχει μαγειρευτεί ο κόκορας και τα υγρά δεν έχουν συμπυκνωθεί ανοίγουμε το καπάκι της κατσαρόλας και βράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα, εναλλακτικά δένουμε τη σάλτσα χρησιμοποιώντας λίγο κορν φλαουρ.

Comments

YL Gift Card

Give an unexpected gift to your loved ones by letting them experience a cooking class at The Seminar Project, a wonderful meal at Psomi & Alati or Alio restaurant.
MORE

Stay informed

Register to receive our newsletter.
SUBSCRIBE
Espa Banner