Πατατόπιτα νηστίσιμη με λιαστή ντομάτα και βασιλικό Πατατόπιτα νηστίσιμη με λιαστή ντομάτα και βασιλικό

Πατατόπιτα νηστίσιμη με λιαστή ντομάτα και βασιλικό

ΓΙΑ 1 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΑΨΙ 30 ΕΚ. Ή ΓΙΑ 16 ΚΟΜΜΑΤΙΑ 120 minutes
FiveStar: 
Average: 4.5 (74 votes)

INGREDIENTS

Για την πίτα

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
  • γέμιση
  • ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 1.000 γρ. πατάτα, ψητή, καθαρισμένη
  • 110 γρ. λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • 50 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, σε ροδέλες
  • 20 γρ. βασιλικός
  • 4 γρ. ρίγανη
  • 4 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. αλάτι
  • πιπέρι

DIRECTIONS

VIDEO DIRECTIONS

Για την πίτα

Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους, φροντίζοντας να προεξέχει από την επιφάνειά του. Το λαδώνουμε και τοποθετούμε από πάνω άλλα τρία φύλλα με τον ίδιο τρόπο λαδώνοντας τα ένα-ένα. Στην επιφάνεια του τέταρτου φύλλου στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση, διπλώνουμε μέσα τις άκρες και λαδώνουμε. Απλώνουμε από πάνω 1 φύλλο και σπρώχνουμε τις άκρες να μπουν μέσα.

Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα και αλείφουμε με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160°C μέχρι να πάρει ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα, για περίπου 120 λεπτά.

 

Για τη γέμιση

Σε ένα μπολ προσθέτουμε τις πατάτες. Με ένα πιρούνι σπάμε τις πατάτες και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Για την πίτα

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
  • γέμιση
  • ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 1.000 γρ. πατάτα, ψητή, καθαρισμένη
  • 110 γρ. λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • 50 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, σε ροδέλες
  • 20 γρ. βασιλικός
  • 4 γρ. ρίγανη
  • 4 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. αλάτι
  • πιπέρι

VIDEO DIRECTIONS

Για την πίτα

Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους, φροντίζοντας να προεξέχει από την επιφάνειά του. Το λαδώνουμε και τοποθετούμε από πάνω άλλα τρία φύλλα με τον ίδιο τρόπο λαδώνοντας τα ένα-ένα. Στην επιφάνεια του τέταρτου φύλλου στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση, διπλώνουμε μέσα τις άκρες και λαδώνουμε. Απλώνουμε από πάνω 1 φύλλο και σπρώχνουμε τις άκρες να μπουν μέσα.

Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα και αλείφουμε με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160°C μέχρι να πάρει ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα, για περίπου 120 λεπτά.

 

Για τη γέμιση

Σε ένα μπολ προσθέτουμε τις πατάτες. Με ένα πιρούνι σπάμε τις πατάτες και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Comments

YL Gift Card

Give an unexpected gift to your loved ones by letting them experience a cooking class at The Seminar Project, a wonderful meal at Psomi & Alati or Alio restaurant.
MORE

Stay informed

Register to receive our newsletter.
SUBSCRIBE
Espa Banner