VIDEO DIRECTIONS
Για τον μπακαλιάρο και τα λαχανικά
Αλατίζουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου και από τις 2 πλευρές.
Τοποθετούμε ένα μαντέμι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τα 30 γρ. από το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον μπακαλιάρο από την πλευρά του δέρματος στο τηγάνι. Σοτάρουμε για 2 με 3 λεπτά, μεταφέρουμε το μαντέμι σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C και ψήνουμε μέχρι να ψηθούν τα φιλέτα και να γίνει τραγανή η πέτσα για 12 λεπτά περίπου.
*Εναλλακτικά μεταφέρουμε τα φιλέτα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, με την πέτσα προς τα επάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο γρκιλ στους 150°C, μέχρι να ψηθούν τα φιλέτα αλλά να παραμείνουν ζουμερά.
Σε ένα τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τα 20 γρ. ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει για περίπου 5 με 6 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει για 1 λεπτό περίπου. Αφαιρούμε το μείγμα με το κρεμμύδι σε ένα σουρωτήρι και το κρατάμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το ίδιο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τα 100 γρ. ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα.
Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες σε σουρωτήρι, μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τις μελιτζάνες, τις πιπεριές, το μείγμα του κρεμμυδιού, την ντομάτα, τις ελιές, την κάππαρη και τα βότανα.
Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε αν χρειάζεται.
Στο κέντρο από ένα πιάτο τοποθετούμε το μείγμα με τις μελιτζάνες, προσθέτουμε από πάνω το φιλέτο του μπακαλιάρου και περιχύνουμε τη σάλτσα.
Για τη σάλτσα
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Tips: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον φρέσκο μπακαλιάρο με παστό μπακαλιάρο που έχουμε πρώτα ξαρμυρίσει, ή φρέσκο τόνο.
Σχόλια