VIDEO DIRECTIONS
Για το σερβίρισμα
Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί, ρίχνουμε μέλι και πασπαλίζουμε με την τριμμένη καρυδόψιχα.
Για τα μελομακάρονα
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, την τριμμένη καρυδόψιχα, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, τη σόδα, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά στο μείγμα με τα άλευρα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια υγρή, εύπλαστη ζύμη. Πλάθουμε σε μπαλάκια των 25 γρ. και δίνουμε το σχήμα που θέλουμε πιέζοντας ελαφρώς με την παλάμη μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανά, περίπου για 20 με 25 λεπτά.
Ρίχνουμε λίγα λίγα τα μελομακάρονα προσεκτικά στο κρύο σιρόπι και τα σιροπιάζουμε για 2 λεπτά γυρίζοντάς τα πλευρές συχνά. Τα βγάζουμε από το σιρόπι και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα να στραγγίξουν.
Για το σιρόπι
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε μέχρι να πάρουν βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά, κρυώνουμε σε θερμοκρασία δωματίου και τοποθετούμε στο ψυγείο.
Tip:
* Η ζύμη για τα μελομακάρονα χρειάζεται λίγο ζύμωμα. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάμε να ζυμώνουμε.
* Εναλλακτικά πλάθετε σε μακρόστενο ρομβοειδές σχήμα των 40 γρ. και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανά, περίπου για 25 με 30 λεπτά.
Σχόλια