Crème brûlée Crème brûlée

Crème brûlée

ΓΙΑ 4 CRÈME BRÛLÉE ΤΩΝ 150 ΓΡ. 90 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.9 (21 votes)

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 100 γρ. γάλα
  • 85 γρ. ζάχαρη
  • 95 γρ. κρόκους αυγών
  • 1 βανίλια φυσική
  • ζάχαρη για την καραμέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη μισή ζάχαρη, τη βανίλια και ανακατεύουμε απαλά με μία κουτάλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά πριν φτάσει το μείγμα στο σημείο βρασμού.

Σε ένα μπολ προσθέτουμε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά καλά μεταξύ τους.

Με αργή και σταθερή ροή ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό μείγμα της κρέμας στο μείγμα με τους κρόκους, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, για να αποφύγουμε το ψήσιμό τους.

Σουρώνουμε σε σινουά ή σε ψιλή σήτα και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη μέχρι να πέσουν οι φουσκάλες που έχουν δημιουργηθεί στην επιφάνειά του.

(Προτού μοιράσετε το μείγμα, καλό είναι να περιμένετε να κάτσει ο αφρός που έχει δημιουργηθεί στην επιφάνεια της κρέμας.)


Μοιράζουμε την κρέμα σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη (ράμεκιν), γεμίζοντάς τα κατά τα τρία τέταρτα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 90οC για 55-60 λεπτά (μέχρι η επιφάνεια της κρέμας να αποκτήσει υφή ζελέ) .Βγάζουμε τις κρέμες από τον φούρνο και τις αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσουν, για 20 λεπτά περίπου.

Τοποθετούμε στο ψυγείο για να κρυώσουν καλά και να σφίξουν για περίπου 2 ώρες.

Για την κρούστα καραμέλας γεμίζουμε την επιφάνεια της κρέμας με αρκετή ζάχαρη και την μεταφέρουμε αδειάζοντάς τη στο επόμενο σκεύος με κρέμα μέχρι να καλύψουμε όλα τα σκεύη με ζάχαρη.

Με ένα φλόγιστρο καίμε τη ζάχαρη μέχρι να κάνει σκούρα καστανή καραμέλα. Αφήνουμε για 1 με 2 λεπτά να κρυώσει, να γίνει τραγανή η κρούστα και σερβίρουμε.

 

 

 

Tips:

*Μπορείτε να προσθέσετε τον φλοιό από τη φρέσκια βανίλια στο μπολ με τη ζάχαρη για να την αρωματίσετε.

*Η ποσότητα ζάχαρης για την καραμέλα χρειάζεται προσοχή ώστε να μην είναι λίγη ποσότητα και καεί η κρέμα στο καραμέλωμα.

*Δοκιμάστε να σερβίρετε την crème brûlée με σάλτσα από φρέσκα φρούτα, όπως φράουλες ή βατόμουρα. Επίσης, αν θέλετε, μπορείτε να δώσετε διαφορετική γεύση στην κρέμα αρωματίζοντάς τη με μπαχαρικά, όπως με κανέλα ή κάρδαμο.

*Μπορείτε να ζεστάνετε το μείγμα με το γάλα, την κρέμα, τη βανίλια, τη μισή ζάχαρη και να το αφήσετε ένα βράδυ στο ψυγείο ώστε να αρωματιστεί πολύ καλά από τη φυσική βανίλια.

 

  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 100 γρ. γάλα
  • 85 γρ. ζάχαρη
  • 95 γρ. κρόκους αυγών
  • 1 βανίλια φυσική
  • ζάχαρη για την καραμέλα

VIDEO DIRECTIONS

Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη μισή ζάχαρη, τη βανίλια και ανακατεύουμε απαλά με μία κουτάλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά πριν φτάσει το μείγμα στο σημείο βρασμού.

Σε ένα μπολ προσθέτουμε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά καλά μεταξύ τους.

Με αργή και σταθερή ροή ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό μείγμα της κρέμας στο μείγμα με τους κρόκους, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, για να αποφύγουμε το ψήσιμό τους.

Σουρώνουμε σε σινουά ή σε ψιλή σήτα και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη μέχρι να πέσουν οι φουσκάλες που έχουν δημιουργηθεί στην επιφάνειά του.

(Προτού μοιράσετε το μείγμα, καλό είναι να περιμένετε να κάτσει ο αφρός που έχει δημιουργηθεί στην επιφάνεια της κρέμας.)


Μοιράζουμε την κρέμα σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη (ράμεκιν), γεμίζοντάς τα κατά τα τρία τέταρτα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 90οC για 55-60 λεπτά (μέχρι η επιφάνεια της κρέμας να αποκτήσει υφή ζελέ) .Βγάζουμε τις κρέμες από τον φούρνο και τις αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσουν, για 20 λεπτά περίπου.

Τοποθετούμε στο ψυγείο για να κρυώσουν καλά και να σφίξουν για περίπου 2 ώρες.

Για την κρούστα καραμέλας γεμίζουμε την επιφάνεια της κρέμας με αρκετή ζάχαρη και την μεταφέρουμε αδειάζοντάς τη στο επόμενο σκεύος με κρέμα μέχρι να καλύψουμε όλα τα σκεύη με ζάχαρη.

Με ένα φλόγιστρο καίμε τη ζάχαρη μέχρι να κάνει σκούρα καστανή καραμέλα. Αφήνουμε για 1 με 2 λεπτά να κρυώσει, να γίνει τραγανή η κρούστα και σερβίρουμε.

 

 

 

Tips:

*Μπορείτε να προσθέσετε τον φλοιό από τη φρέσκια βανίλια στο μπολ με τη ζάχαρη για να την αρωματίσετε.

*Η ποσότητα ζάχαρης για την καραμέλα χρειάζεται προσοχή ώστε να μην είναι λίγη ποσότητα και καεί η κρέμα στο καραμέλωμα.

*Δοκιμάστε να σερβίρετε την crème brûlée με σάλτσα από φρέσκα φρούτα, όπως φράουλες ή βατόμουρα. Επίσης, αν θέλετε, μπορείτε να δώσετε διαφορετική γεύση στην κρέμα αρωματίζοντάς τη με μπαχαρικά, όπως με κανέλα ή κάρδαμο.

*Μπορείτε να ζεστάνετε το μείγμα με το γάλα, την κρέμα, τη βανίλια, τη μισή ζάχαρη και να το αφήσετε ένα βράδυ στο ψυγείο ώστε να αρωματιστεί πολύ καλά από τη φυσική βανίλια.

 

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner