Χταπόδι ξιδάτο με πορτοκάλι, φινόκιο, κάππαρη και ελιές

Χταπόδι ξιδάτο με πορτοκάλι, φινόκιο, κάππαρη και ελιές

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ 105 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.3 (21 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το πιάτο

  • 500 γρ. χταπόδι μαριναρισμένο
  • 80 γρ. μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 20 γρ. κάππαρη
  • 20 γρ. ελιές, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 40 γρ. ραπανάκι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Για το μαριναρισμένο χταπόδι

  • 320 γρ. χταπόδι, βρασμένο και κομμένο σε φέτες
  • 45 γρ. ξίδι πορτοκαλιού
  • 85 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 35 γρ. μπαλσάμικο ξίδι λευκό
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 5 γρ. ξύσμα πορτοκάλι
  • 5 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. ζάχαρη
  • 4 γρ. μαραθόσπορο, σπασμένο

Για το βρασμένο χταπόδι

  • 1,5 κιλά χταπόδι
  • 150 γρ. ξίδι λευκού κρασιού
  • 10 γρ. φύλλα δάφνη
  • 10 γρ. πιπέρι μαύρο, ολόκληρο

Για το ξίδι πορτοκαλιού

  • 125 γρ. ξίδι λευκού κρασιού
  • 65 γρ. ξίδι μπαλσάμικο λευκό
  • 40 γρ. φλοίδες πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το πιάτο

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, προσθέτοντας και τα υγρά από τη μαρινάδα του χταποδιού, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Για το μαριναρισμένο χταπόδι

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το χταπόδι. Τοποθετούμε το μείγμα μαζί με το χταπόδι σε ένα σκεύος ή σε μια σακούλα και ιδανικά αφήνουμε να μαριναριστεί για 4 ώρες.

Για το βρασμένο χταπόδι

Τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα το χταπόδι, το ξίδι, τη δάφνη, το πιπέρι και νερό, τόσο ώστε να καλυφθεί το χταπόδι. Φέρνουμε σε βρασμό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι αλλά να κρατάει και λίγο στο δόντι.

Για το ξίδι πορτοκαλιού

Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και φέρνουμε σε βρασμό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα ξιδιού να κρυώσει και σουρώνουμε.

Για το πιάτο

  • 500 γρ. χταπόδι μαριναρισμένο
  • 80 γρ. μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 20 γρ. κάππαρη
  • 20 γρ. ελιές, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 40 γρ. ραπανάκι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Για το μαριναρισμένο χταπόδι

  • 320 γρ. χταπόδι, βρασμένο και κομμένο σε φέτες
  • 45 γρ. ξίδι πορτοκαλιού
  • 85 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 35 γρ. μπαλσάμικο ξίδι λευκό
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 5 γρ. ξύσμα πορτοκάλι
  • 5 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. ζάχαρη
  • 4 γρ. μαραθόσπορο, σπασμένο

Για το βρασμένο χταπόδι

  • 1,5 κιλά χταπόδι
  • 150 γρ. ξίδι λευκού κρασιού
  • 10 γρ. φύλλα δάφνη
  • 10 γρ. πιπέρι μαύρο, ολόκληρο

Για το ξίδι πορτοκαλιού

  • 125 γρ. ξίδι λευκού κρασιού
  • 65 γρ. ξίδι μπαλσάμικο λευκό
  • 40 γρ. φλοίδες πορτοκάλι

Για το πιάτο

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, προσθέτοντας και τα υγρά από τη μαρινάδα του χταποδιού, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Για το μαριναρισμένο χταπόδι

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το χταπόδι. Τοποθετούμε το μείγμα μαζί με το χταπόδι σε ένα σκεύος ή σε μια σακούλα και ιδανικά αφήνουμε να μαριναριστεί για 4 ώρες.

Για το βρασμένο χταπόδι

Τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα το χταπόδι, το ξίδι, τη δάφνη, το πιπέρι και νερό, τόσο ώστε να καλυφθεί το χταπόδι. Φέρνουμε σε βρασμό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι αλλά να κρατάει και λίγο στο δόντι.

Για το ξίδι πορτοκαλιού

Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και φέρνουμε σε βρασμό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα ξιδιού να κρυώσει και σουρώνουμε.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner