Για τη μαρμελάδα
Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε 680 γρ. ζάχαρη και 360 γρ. νερό και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα κράνμπερις και τα αφήνουμε να μαλακώσουν, φροντίζοντας να μη βράσει το σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα φρούτα να κρυώσουν τελείως μέσα στο σιρόπι τους.
Στραγγίζουμε τα κράνμπερις και τα απλώνουμε σε ένα ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος. Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 90οC, μέχρι να γίνουν ελαφρώς κολλώδη, για 1½ ώρα περίπου.
Για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα, βάζουμε σε μια κατσαρόλα 170 γρ. από τα κράνμπερις, το υπόλοιπο νερό, το χυμό πορτοκάλι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το ξύλο της κανέλας και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κράνμπερις, για 20 λεπτά περίπου. Αφαιρούμε την κανέλα και πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Μεταφέρουμε τη μαρμελάδα σε μια μπασίνα και αναμειγνύουμε απαλά με τα υπόλοιπα κράνμπερις. Προσθέτουμε ζάχαρη, αν χρειάζεται.
Διατηρείται στο ψυγείο σε αεροστεγώς κλεισμένο βάζο.
Σχόλια