Για το πιάτο
Βράζουμε τα φύλλα από τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, λιγοστεύοντας το χρόνο βρασίματος κατά 2-3 λεπτά.
Κρυώνουμε σε παγωμένο νερό, στραγγίζουμε και στεγνώνουμε.
Λαδώνουμε ελαφρώς με λίγο ελαιόλαδο.
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον κιμά, αλατίζουμε και σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να πάρει καλό χρώμα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, τις πιπεριές και το προσούτο.
Αλατίζουμε και ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά. Βάζουμε το σκόρδο και, μόλις μυρίσει, προσθέτουμε την ντομάτα και το ζωμό.
Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε, αλατίζουμε πάλι και προσθέτουμε ζάχαρη αν χρειάζεται.
Σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να χάσει τα υγρά του ο κιμάς, για 1 ώρα περίπου.
Προσθέτουμε το θυμάρι και την ντομάτα κονκασέ και βγάζουμε από τη φωτιά, αφήνοντάς το λίγο να κρυώσει.
Προσθέτουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα ταψί 24x30 εκ. απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτα, που έχουμε ετοιμάσει, και από πάνω μια στρώση λαζάνια.
Συνεχίζουμε με τη μισή γέμιση και επαναλαμβάνουμε ώστε να έχουμε 3 στρώσεις λαζάνια και 2 γέμιση στο σύνολο.
Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ, για 15 λεπτά περίπου.
Σχόλια