Tom yum σούπα με γάλα καρύδας, λέμονγκρας και γαρίδες Tom yum σούπα με γάλα καρύδας, λέμονγκρας και γαρίδες

Tom yum σούπα με γάλα καρύδας, λέμονγκρας και γαρίδες

4 ΜΕΡΙΔΕΣ 45 minutes
FiveStar: 
Average: 4.8 (8 votes)

INGREDIENTS

Για τη σούπα

  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κρεμμύδια, σε φέτες
  • 100 γρ. μανιτάρι στρογγυλό, σε λεπτές φέτες
  • 15 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 40 γρ. τοματίνια, σε χοντρές φέτες
  • ζωμός γαρίδας
  • 20 γρ. fish sauce
  • 120 γρ. γάλα καρύδας
  • 150 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες, σε μικρά κομμάτια
  • 20 γρ. χυμός λάιμ
  • 20 γρ. φρέσκο κρεμμύδι το πράσινο μέρος,  σε λεπτές φέτες
  • αλάτι

Για τον ζωμό γαρίδας

  • 1 κιλό ζωμός κοτόπουλο
  • 300 γρ. κελύφη γαρίδας, καθαρισμένα
  • 20 γρ. πιπεριές τσίλι, σε μεγάλα κομμάτια
  • 20 γρ. τζίντζερ, σε χοντρές φέτες
  • 10 γρ. σκόρδο, σκελίδες, σπασμένες
  • 5 γρ. φύλλα λάιμ
  • 20 γρ. λέμονγκρας, σε μεγάλα κομμάτια

DIRECTIONS

VIDEO DIRECTIONS

Για τη σούπα

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, το τζίντζερ και τα ιδρώνουμε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τα τοματίνια, τον ζωμό γαρίδας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2 λεπτά περίπου. Ρίχνουμε την fish sauce, το γάλα καρύδας, τις γαρίδες, τον χυμό λάιμ και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε την γεύση με αλάτι και έξτρα χυμό λάιμ, αν χρειάζεται.

Σερβίρουμε σε βαθιά μπολ και γαρνίρουμε με το φρέσκο κρεμμύδι.

Για τον ζωμό γαρίδας

Σε μια κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία, προσθέτουμε όλα τα υλικά και φέρνουμε σε βρασμό. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς σε μέτρια προς χαμηλή, έτσι ώστε ο ζωμός να σιγοβράζει και μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά περίπου. Σουρώνουμε από ψηλή σίτα και κρατάμε τον ζωμό.

*TIP: Παραδοσιακά σε αυτή την σούπα, χρησιμοποιείται γκαλανγκάλ αντί για τζίντζερ.

Για τη σούπα

  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κρεμμύδια, σε φέτες
  • 100 γρ. μανιτάρι στρογγυλό, σε λεπτές φέτες
  • 15 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 40 γρ. τοματίνια, σε χοντρές φέτες
  • ζωμός γαρίδας
  • 20 γρ. fish sauce
  • 120 γρ. γάλα καρύδας
  • 150 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες, σε μικρά κομμάτια
  • 20 γρ. χυμός λάιμ
  • 20 γρ. φρέσκο κρεμμύδι το πράσινο μέρος,  σε λεπτές φέτες
  • αλάτι

Για τον ζωμό γαρίδας

  • 1 κιλό ζωμός κοτόπουλο
  • 300 γρ. κελύφη γαρίδας, καθαρισμένα
  • 20 γρ. πιπεριές τσίλι, σε μεγάλα κομμάτια
  • 20 γρ. τζίντζερ, σε χοντρές φέτες
  • 10 γρ. σκόρδο, σκελίδες, σπασμένες
  • 5 γρ. φύλλα λάιμ
  • 20 γρ. λέμονγκρας, σε μεγάλα κομμάτια

VIDEO DIRECTIONS

Για τη σούπα

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, το τζίντζερ και τα ιδρώνουμε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τα τοματίνια, τον ζωμό γαρίδας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2 λεπτά περίπου. Ρίχνουμε την fish sauce, το γάλα καρύδας, τις γαρίδες, τον χυμό λάιμ και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε την γεύση με αλάτι και έξτρα χυμό λάιμ, αν χρειάζεται.

Σερβίρουμε σε βαθιά μπολ και γαρνίρουμε με το φρέσκο κρεμμύδι.

Για τον ζωμό γαρίδας

Σε μια κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία, προσθέτουμε όλα τα υλικά και φέρνουμε σε βρασμό. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς σε μέτρια προς χαμηλή, έτσι ώστε ο ζωμός να σιγοβράζει και μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά περίπου. Σουρώνουμε από ψηλή σίτα και κρατάμε τον ζωμό.

*TIP: Παραδοσιακά σε αυτή την σούπα, χρησιμοποιείται γκαλανγκάλ αντί για τζίντζερ.

Comments

YL Gift Card

Give an unexpected gift to your loved ones by letting them experience a cooking class at The Seminar Project, a wonderful meal at Psomi & Alati or Alio restaurant.
MORE

Stay informed

Register to receive our newsletter.
SUBSCRIBE
Espa Banner