Το ρύζι των Χριστουγέννων Το ρύζι των Χριστουγέννων

Το ρύζι των Χριστουγέννων

10 ΜΕΡΙΔΕΣ 30 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.6 (101 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το ρύζι

  • 320 γρ. ρύζι μπασμάτι αρωματικό
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 4 γρ. κανέλα, στικ
  • 20 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 4 τεμ. κάρδαμο, τριμμένο
  • 4 τεμ. δάφνη
  • 660 γρ. ζωμός λαχανικών
  • 5 γρ. κουρκουμά
  • 5 γρ. κάρι
  • 160 γρ. μείγμα ξηρών καρπών (τελείωμα)
  • αλάτι

Για το μείγμα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων

  • 50 γρ. χουρμάδες αποξηραμένους, σε μικρά καρέ
  • 50 γρ. κράνμπερις αποξηραμένα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 40 γρ. σταφίδες Κορίνθου, κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 60 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
  • 60 γρ. φιστίκια πέκαν, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 100 γρ. ρόδι
  • 40 γρ φρέσκο κρεμμύδι
  • 10 γρ. χυμός λάιμ
  • 1 γρ. ξύσμα λάιμ
  •  αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για το ρύζι

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ρύζι και τα μπαχαρικά και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών, ανακατεύουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και καλύπτουμε με ένα καπάκι την κατσαρόλα μας. Μόλις το ρύζι βράσει απομακρυνόμαστε από την εστία, αφαιρούμε το καπάκι και αφού πέσει λίγο η θερμοκρασία του προσθέτουμε το μείγμα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων. 

Για το μείγμα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.

 

Tip 1: Το ρύζι ξέρουμε ότι είναι έτοιμο όταν θα δούμε τρυπούλες σε όλη την επιφάνεια του ρυζιού και μέσα στις τρύπες να μην έχει υγρασία καθόλου.

Tip 2: Μην ανακατεύετε το ρύζι από την ώρα που θα καλύψετε την κατσαρόλα με το καπάκι. Να έχετε την προσοχή σας να το απομακρύνετε από την εστία την κατάλληλη στιγμή και να είναι ξεσκέπαστο μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Tip 3: Προτιμήστε τον φούρνο με ελάχιστο νερό για να ξαναζεστάνετε το ρύζι. Έτσι θα αποφύγετε να ταλαιπωρήσετε το ρύζι.

Για το ρύζι

  • 320 γρ. ρύζι μπασμάτι αρωματικό
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 4 γρ. κανέλα, στικ
  • 20 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 4 τεμ. κάρδαμο, τριμμένο
  • 4 τεμ. δάφνη
  • 660 γρ. ζωμός λαχανικών
  • 5 γρ. κουρκουμά
  • 5 γρ. κάρι
  • 160 γρ. μείγμα ξηρών καρπών (τελείωμα)
  • αλάτι

Για το μείγμα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων

  • 50 γρ. χουρμάδες αποξηραμένους, σε μικρά καρέ
  • 50 γρ. κράνμπερις αποξηραμένα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 40 γρ. σταφίδες Κορίνθου, κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 60 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
  • 60 γρ. φιστίκια πέκαν, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 100 γρ. ρόδι
  • 40 γρ φρέσκο κρεμμύδι
  • 10 γρ. χυμός λάιμ
  • 1 γρ. ξύσμα λάιμ
  •  αλάτι

VIDEO DIRECTIONS

Για το ρύζι

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ρύζι και τα μπαχαρικά και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών, ανακατεύουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και καλύπτουμε με ένα καπάκι την κατσαρόλα μας. Μόλις το ρύζι βράσει απομακρυνόμαστε από την εστία, αφαιρούμε το καπάκι και αφού πέσει λίγο η θερμοκρασία του προσθέτουμε το μείγμα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων. 

Για το μείγμα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.

 

Tip 1: Το ρύζι ξέρουμε ότι είναι έτοιμο όταν θα δούμε τρυπούλες σε όλη την επιφάνεια του ρυζιού και μέσα στις τρύπες να μην έχει υγρασία καθόλου.

Tip 2: Μην ανακατεύετε το ρύζι από την ώρα που θα καλύψετε την κατσαρόλα με το καπάκι. Να έχετε την προσοχή σας να το απομακρύνετε από την εστία την κατάλληλη στιγμή και να είναι ξεσκέπαστο μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Tip 3: Προτιμήστε τον φούρνο με ελάχιστο νερό για να ξαναζεστάνετε το ρύζι. Έτσι θα αποφύγετε να ταλαιπωρήσετε το ρύζι.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner