Για το μείγμα της κρέμας
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα, τον πουρέ κολοκύθας, το αλάτι, τη βανίλια και τη μισή ζάχαρη και φέρνουμε σε ήπιο βρασμό σε μέτρια φωτιά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, καλύπτουμε το σκεύος με καπάκι και αφήνουμε για 15 λεπτά.
Στο μεταξύ, χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη. Προσθέτουμε τη ζεστή κρέμα σιγά σιγά στο μείγμα των αυγών, χτυπώντας διαρκώς με σύρμα. Σουρώνουμε σε λεπτό σινουά.
Μοιράζουμε το μείγμα σε ατομικά πυρίμαχα μπολ (ραμεκίν), γεμίζοντάς τα κατά τα τρία τέταρτα. Τοποθετούμε τα πυρίμαχα σε ένα ταψί και προσθέτουμε νερό, τόσο ώστε η στάθμη του να έρθει μέχρι τη μέση των σκευών. Ψήνουμε στους 150 °C για 40-45 λεπτά (μέχρι να αποκτήσει υφή ζελέ η επιφάνεια) και τοποθετούμε στο ψυγείο για να κρυώσει η κρέμα.
Για το καραμέλωμα της επιφάνειας
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της κρέμας ομοιόμορφα με ζάχαρη ώστε να σχηματιστεί ένα λεπτό στρώμα.
Με ειδικό φλόγιστρο καίμε τη ζάχαρη μέχρι να γίνει σκούρα καραμέλα.
Περιμένουμε 2 λεπτά προτού σερβίρουμε, για να σταθεροποιηθεί η καραμέλα και να σχηματιστεί μια τραγανή κρούστα.
Για τον πουρέ κολοκύθας
Πασπαλίζουμε την κολοκύθα με αλάτι και ζάχαρη. Τοποθετούμε το κομμάτι σε ένα ταψί, με τη σάρκα προς τα κάτω, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C μέχρι να μαλακώσει. Με ένα κουτάλι διαχωρίζουμε τη σάρκα από τη φλούδα και την πιέζουμε μέσα σε στραγγιστήρι για να αποβάλει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει λείος και απαλός πουρές.
Σχόλια