VIDEO DIRECTIONS
Για το σπιτικό τυρί
Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα και το ζεσταίνουμε στους 85°C, λίγο πριν τον βρασμό, ανακατεύοντάς το συνεχώς. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαχωριστεί πλήρως η τυρόμαζα από το νερό, για περίπου 4 λεπτά.
Μόλις παρατηρήσουμε ότι το νερό έχει πάρει ένα πρασινοκίτρινο χρώμα, περνάμε από τουλπάνι, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Πιάνουμε τις τέσσερεις άκρες από το τουλπάνι, τις ενώνουμε, πιέζουμε με τα χέρια μας να φύγει η περιττή υγρασία και στη συνέχεια στρίβουμε για να δημιουργήσουμε ένα σφιχτό πουγκί και να το βοηθήσουμε να στραγγίξει πλήρως.
Το αφήνουμε να στεγνώσει και να κρυώσει εκτός ψυγείου και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελαιόλαδο και αλάτι αν χρειάζεται.
Tips:
*Αν χρησιμοποιήσουμε μη παστεριωμένο γάλα, για να το παστεριώσουμε, το ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα, το φέρνουμε στους 70°C και το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά σε αυτή τη θερμοκρασία.
*Προαιρετικά κρατάμε το τυρόγαλο για να φτιάξουμε σαλαμούρα με την προσθήκη αλατιού και ζάχαρης για τη συντήρηση του τυριού, να βράσουμε μέσα σε αυτό ζυμαρικά ή ακόμη και αυγά.
*Αν θέλουμε να καταναλώσουμε το τυρί άμεσα, το αλατίζουμε και το σερβίρουμε.
*Μπορούμε επίσης να τηγανίσουμε σε καυτό τηγάνι το τυρί και να του δώσουμε έντονο καφέ χρώμα.
Σχόλια