Για τους φακοκεφτέδες
Σε μια κατσαρόλα, φέρνουμε σε βρασμό τον ζωμό. Προσθέτουμε τις φακές και το δενδρολίβανο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, χωρίς όμως να σπάνε και να διαλύονται. Αλατίζουμε, αφού οι φακές έχουν μαγειρευτεί, ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε και αφήνουμε για μερικά λεπτά ακόμη. Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό του μαγειρέματος.
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Μαγειρεύουμε μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει αρκετά. Προσθέτουμε το καρότο και συνεχίζουμε με την ίδια διαδικασία. Όταν και το καρότο έχει μαλακώσει προσθέτουμε το σέλερυ και μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά ακόμη. Δυναμώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε τα μανιτάρια και αλατίζουμε ελαφρώς. Όταν τα μανιτάρια έχουν μαγειρευτεί, προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να "μυρίσει". Αποσύρουμε το μείγμα των λαχανικών σ' ένα σκεύος, αφαιρούμε τον γλυκάνισο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σ' ένα μπλέντερ, πολτοποιούμε τα 2/3 της μαγειρεμένης φακής. Εάν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο από τον ζωμό μαγειρέματος, έτσι ώστε να έχουμε έναν ομοιογενή πουρέ.
Σ' ένα μπολ, βάζουμε τον πουρέ από τις φακές, τις υπόλοιπες φακές, το μείγμα των λαχανικών και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά. Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για να σφίξει και μετά πλάθουμε κεφτέδες των 50γρ.
Σ' ένα τηγάνι προσθέτουμε ηλιέλαιο και τηγανίζουμε τους κεφτέδες, αφού πρώτα τους έχουμε αλευρώσει ελαφρά.
Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με την σάλτσα γιαούρτι.
Για τη σάλτσα γιαούρτι
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και διατηρούμε στο ψυγείο.
Σχόλια