Μύδια αχνιστά με ντομάτα και aioli Μύδια αχνιστά με ντομάτα και aioli

Μύδια αχνιστά με ντομάτα και aioli

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ 45 λεπτά
FiveStar: 
Average: 3.6 (7 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το πιάτο

  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, το λευκό μέρος, ψιλοκομμένο
  • 20 γρ. σκόρδο, σε φέτες
  • 400 γρ. μύδια καθαρισμένα , με κέλυφος
  • 100 γρ. κρασί λευκό
  • 100  γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 100 γρ. aioli
  • 10 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 5 γρ. άνηθος, ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • 4 φέτες ψωμί, φρυγανισμένο

Για την aioli

  • 100 γρ. αυγό
  • 50 γρ. μουστάρδα
  • 20 γρ. σκόρδο, καθαρισμένο
  • 20 γρ. χυμό λεμονιού
  • 180 γρ. ηλιέλαιο
  • 180 ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για το πιάτο

Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς και να πάρει ένα ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μυρίσει. Προσθέτουμε τα μύδια, σβήνουμε με το κρασί, σκεπάζουμε με καπάκι την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε μέχρι να ανοίξουν τα μύδια, για 3-4 λεπτά περίπου. Αφαιρούμε σε ένα πιάτο τα μύδια, προσθέτουμε στην κατσαρόλα την ντομάτα κονκασέ, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε τη θερμοκρασία να πέσει και ξεκινάμε να ρίχνουμε σταδιακά από τα ζουμιά της κατσαρόλας μέσα στο μπολ με την aioli ενώ παράλληλα ανακατεύουμε, σα να κάνουμε αυγολέμονο. Επαναφέρουμε το μείγμα της aioli στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται. Επαναφέρουμε τα μύδια στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε κουνώντας τη με τα χέρια έτσι ώστε η σάλτσα να πάει μέσα σε όλα τα μύδια.
Σερβίρουμε με το φρυγανισμένο ψωμί.

Για την aioli

Σε ένα μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα λάδια και αλέθουμε στη μέγιστη ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μπλέντερ σε μέτρια και ξεκινάμε να προσθέτουμε με μικρή και σταθερή ροή τα λάδια. Αν δούμε ότι η σάλτσα πήζει αρκετά σταματάμε να ρίχνουμε λάδι, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και συνεχίζουμε τη διαδικασία κανονικά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται.
Μεταφέρουμε 100 γρ. από τη σάλτσα σε ένα μπολ που να αντέχει στην θερμοκρασία.

Για το πιάτο

  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, το λευκό μέρος, ψιλοκομμένο
  • 20 γρ. σκόρδο, σε φέτες
  • 400 γρ. μύδια καθαρισμένα , με κέλυφος
  • 100 γρ. κρασί λευκό
  • 100  γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 100 γρ. aioli
  • 10 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 5 γρ. άνηθος, ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • 4 φέτες ψωμί, φρυγανισμένο

Για την aioli

  • 100 γρ. αυγό
  • 50 γρ. μουστάρδα
  • 20 γρ. σκόρδο, καθαρισμένο
  • 20 γρ. χυμό λεμονιού
  • 180 γρ. ηλιέλαιο
  • 180 ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

VIDEO DIRECTIONS

Για το πιάτο

Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς και να πάρει ένα ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μυρίσει. Προσθέτουμε τα μύδια, σβήνουμε με το κρασί, σκεπάζουμε με καπάκι την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε μέχρι να ανοίξουν τα μύδια, για 3-4 λεπτά περίπου. Αφαιρούμε σε ένα πιάτο τα μύδια, προσθέτουμε στην κατσαρόλα την ντομάτα κονκασέ, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε τη θερμοκρασία να πέσει και ξεκινάμε να ρίχνουμε σταδιακά από τα ζουμιά της κατσαρόλας μέσα στο μπολ με την aioli ενώ παράλληλα ανακατεύουμε, σα να κάνουμε αυγολέμονο. Επαναφέρουμε το μείγμα της aioli στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται. Επαναφέρουμε τα μύδια στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε κουνώντας τη με τα χέρια έτσι ώστε η σάλτσα να πάει μέσα σε όλα τα μύδια.
Σερβίρουμε με το φρυγανισμένο ψωμί.

Για την aioli

Σε ένα μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα λάδια και αλέθουμε στη μέγιστη ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μπλέντερ σε μέτρια και ξεκινάμε να προσθέτουμε με μικρή και σταθερή ροή τα λάδια. Αν δούμε ότι η σάλτσα πήζει αρκετά σταματάμε να ρίχνουμε λάδι, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και συνεχίζουμε τη διαδικασία κανονικά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται.
Μεταφέρουμε 100 γρ. από τη σάλτσα σε ένα μπολ που να αντέχει στην θερμοκρασία.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner