Σούπα κολοκύθας με καβουρδισμένο βούτυρο & μπαχαρικά Σούπα κολοκύθας με καβουρδισμένο βούτυρο & μπαχαρικά

Σούπα κολοκύθας με καβουρδισμένο βούτυρο & μπαχαρικά

ΓΙΑ 1.200 ΓΡ. ΣΟΥΠΑ ή 6 ΜΕΡΙΔΕΣ ΤΩΝ 200 ΓΡ. 40 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.7 (160 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για τη σούπα κολοκύθας

  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 150 γρ. καρότο, κομμένο σε μεσαία καρέ
  • 700 γρ. κολοκύθα, κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 125 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 750 γρ. ζωμός κοτόπουλου
  • 750 γρ. νερό
  • 1 γρ. μπαχάρι, τριμμένο (ή 1/8 κουταλάκι του γλυκού ή 1 κόκκος)
  • 0,5 γρ. κανέλλα, σκόνη (ή 1/8 κουταλάκι του γλυκού)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 κόκκοι γαρύφαλλο
  • 2,5 γρ. κόλιανδρος, τριμμένος
  • 150 γρ. βούτυρο, καβουρδισμένο
  • 60 γρ. μέλι
  • θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Για το γαρνίρισμα

  • σέλερι, ψιλοκομμένο
  • μήλο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • λαχανάκια Βρυξελλών, σε φύλλα

Για τη μπρουσκέτα γκοργκοντζόλα

  • 4 χοντρές φέτες ψωμί χωριάτικο
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. γκοργκοντζόλα ή άλλο μπλε τυρί
  • 4 φέτες προσούτο
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για τη σούπα κολοκύθας

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο, αλατίζουμε και ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Προσθέτουμε την κολοκύθα, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου.

Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει, ρίχνουμε τον ζωμό, τον χυμό πορτοκαλιού, το νερό, το μπαχάρι, την κανέλα, τη δάφνη και το γαρύφαλλο, φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Αλατίζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει καλά η κολοκύθα.

Προσθέτουμε το βούτυρο και το μέλι και αλέθουμε τη σούπα πολύ καλά.

Περνάμε τη σούπα από σινουά. Αν χρειάζεται, αλατίζουμε.

Αν δε τη χρησιμοποιήσουμε άμεσα, κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε γαρνίροντας με τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μήλο και το σέλερι.

 

Για το γαρνίρισμα

Σερβίρουμε τη σούπα με το σέλερι, το μήλο και τα λαχανάκια Βρυξελλών

 

Για τη μπρουσκέτα γκοργκοντζόλα

Με ένα πινέλο αλείφουμε με ελαιόλαδο τις φέτες του ψωμιού. Τρίβουμε το σκόρδο με την κομμένη πλευρά πάνω στις φέτες, ώστε να αφήσει το άρωμα του διακριτικά.

Τοποθετούμε τις φέτες σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου μέχρι να πάρουν χρώμα και να σχηματίσουν κρούστα στην πάνω τους πλευρά. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Στρώνουμε την κάθε φέτα ψημένου ψωμιού με μια φέτα προσούτο και από πάνω μοιράζουμε την γκοργκοντζόλα. Ψήνουμε για 2 λεπτά ακόμη μέχρι να αρχίσει να λιώνει το τυρί.

 

Tip: Επειδή οι ποσότητες των μπαχαρικών είναι μικρές γιατί οι γεύσεις τους είναι έντονες, μη φοβηθείτε να πειραματιστείτε σύμφωνα με τη γεύση σας και να παραλείψετε ή ακόμη και να προσθέσετε μπαχαρικά της αρεσκείας σας.

 

Για τη σούπα κολοκύθας

  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 150 γρ. καρότο, κομμένο σε μεσαία καρέ
  • 700 γρ. κολοκύθα, κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 125 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 750 γρ. ζωμός κοτόπουλου
  • 750 γρ. νερό
  • 1 γρ. μπαχάρι, τριμμένο (ή 1/8 κουταλάκι του γλυκού ή 1 κόκκος)
  • 0,5 γρ. κανέλλα, σκόνη (ή 1/8 κουταλάκι του γλυκού)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 κόκκοι γαρύφαλλο
  • 2,5 γρ. κόλιανδρος, τριμμένος
  • 150 γρ. βούτυρο, καβουρδισμένο
  • 60 γρ. μέλι
  • θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Για το γαρνίρισμα

  • σέλερι, ψιλοκομμένο
  • μήλο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • λαχανάκια Βρυξελλών, σε φύλλα

Για τη μπρουσκέτα γκοργκοντζόλα

  • 4 χοντρές φέτες ψωμί χωριάτικο
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. γκοργκοντζόλα ή άλλο μπλε τυρί
  • 4 φέτες προσούτο
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση
  • αλάτι

VIDEO DIRECTIONS

Για τη σούπα κολοκύθας

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο, αλατίζουμε και ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Προσθέτουμε την κολοκύθα, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου.

Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει, ρίχνουμε τον ζωμό, τον χυμό πορτοκαλιού, το νερό, το μπαχάρι, την κανέλα, τη δάφνη και το γαρύφαλλο, φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Αλατίζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει καλά η κολοκύθα.

Προσθέτουμε το βούτυρο και το μέλι και αλέθουμε τη σούπα πολύ καλά.

Περνάμε τη σούπα από σινουά. Αν χρειάζεται, αλατίζουμε.

Αν δε τη χρησιμοποιήσουμε άμεσα, κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε γαρνίροντας με τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μήλο και το σέλερι.

 

Για το γαρνίρισμα

Σερβίρουμε τη σούπα με το σέλερι, το μήλο και τα λαχανάκια Βρυξελλών

 

Για τη μπρουσκέτα γκοργκοντζόλα

Με ένα πινέλο αλείφουμε με ελαιόλαδο τις φέτες του ψωμιού. Τρίβουμε το σκόρδο με την κομμένη πλευρά πάνω στις φέτες, ώστε να αφήσει το άρωμα του διακριτικά.

Τοποθετούμε τις φέτες σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου μέχρι να πάρουν χρώμα και να σχηματίσουν κρούστα στην πάνω τους πλευρά. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Στρώνουμε την κάθε φέτα ψημένου ψωμιού με μια φέτα προσούτο και από πάνω μοιράζουμε την γκοργκοντζόλα. Ψήνουμε για 2 λεπτά ακόμη μέχρι να αρχίσει να λιώνει το τυρί.

 

Tip: Επειδή οι ποσότητες των μπαχαρικών είναι μικρές γιατί οι γεύσεις τους είναι έντονες, μη φοβηθείτε να πειραματιστείτε σύμφωνα με τη γεύση σας και να παραλείψετε ή ακόμη και να προσθέσετε μπαχαρικά της αρεσκείας σας.

 

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner