Πίτα με πατάτα, σύγκλινο και σελινόριζα

Πίτα με πατάτα, σύγκλινο και σελινόριζα

ΓΙΑ ΤΑΨΙ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ 27 ΕΚ. 75 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.6 (20 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. αλάτι
  • 460 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 10 γρ. ξίδι λευκού κρασιού
  • 200 γρ. νερό, χλιαρό
  • ελαιόλαδο για την προετοιμασία του ταψιού
  • 2 αυγά, χτυπημένα, για το άλειμμα της πίτας

Για τη γέμιση και την πίτα

  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. σύγκλινο, κομμένο σε μικρά καρέ
  • 100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 600 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 600 γρ. γάλα
  • 520 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά καρέ
  • 440 γρ. σελινόριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά καρέ
  • 60 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη

Στον κάδο του μίξερ αναμειγνύουμε με τον γάντζο το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το ξίδι. Προσθέτουμε το νερό και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα. Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτί ψησίματος και ανοίγουμε με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο και πιέζοντας διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά), μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ. περίπου (η διάμετρος θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το ταψί). Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για να φτιάξουμε άλλο ένα φύλλο για να σκεπάσουμε την πίτα.

Για τη γέμιση και την πίτα

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σύγκλινο και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει το δεύτερο. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τις πατάτες και τη σελινόριζα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε αν χρειάζεται. Προετοιμάζουμε το ταψί λαδώνοντάς το με ελαιόλαδο και στρώνουμε το ένα φύλλο της ζύμης, φροντίζοντας να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, κάτω και στο πλάι. Με μια τρυπητή κουτάλα στραγγίζουμε και αποσύρουμε το μείγμα της πατάτας από την κατσαρόλα και το στρώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί της πίτας, πασπαλίζοντάς το με την παρμεζάνα. Τοποθετούμε από πάνω και το δεύτερο φύλλο. Τυλίγουμε τις άκρες του φύλλου περιμετρικά με φορά προς τα μέσα, αλείφουμε την πίτα με αυγό και ψήνουμε στους 170°C μέχρι να γίνει η πίτα τραγανή και να πάρει ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα, για 45 λεπτά περίπου.

Για τη ζύμη

  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. αλάτι
  • 460 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 10 γρ. ξίδι λευκού κρασιού
  • 200 γρ. νερό, χλιαρό
  • ελαιόλαδο για την προετοιμασία του ταψιού
  • 2 αυγά, χτυπημένα, για το άλειμμα της πίτας

Για τη γέμιση και την πίτα

  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. σύγκλινο, κομμένο σε μικρά καρέ
  • 100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 600 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 600 γρ. γάλα
  • 520 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά καρέ
  • 440 γρ. σελινόριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά καρέ
  • 60 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • αλάτι

Για τη ζύμη

Στον κάδο του μίξερ αναμειγνύουμε με τον γάντζο το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το ξίδι. Προσθέτουμε το νερό και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα. Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτί ψησίματος και ανοίγουμε με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο και πιέζοντας διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά), μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ. περίπου (η διάμετρος θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το ταψί). Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για να φτιάξουμε άλλο ένα φύλλο για να σκεπάσουμε την πίτα.

Για τη γέμιση και την πίτα

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σύγκλινο και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει το δεύτερο. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τις πατάτες και τη σελινόριζα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε αν χρειάζεται. Προετοιμάζουμε το ταψί λαδώνοντάς το με ελαιόλαδο και στρώνουμε το ένα φύλλο της ζύμης, φροντίζοντας να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, κάτω και στο πλάι. Με μια τρυπητή κουτάλα στραγγίζουμε και αποσύρουμε το μείγμα της πατάτας από την κατσαρόλα και το στρώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί της πίτας, πασπαλίζοντάς το με την παρμεζάνα. Τοποθετούμε από πάνω και το δεύτερο φύλλο. Τυλίγουμε τις άκρες του φύλλου περιμετρικά με φορά προς τα μέσα, αλείφουμε την πίτα με αυγό και ψήνουμε στους 170°C μέχρι να γίνει η πίτα τραγανή και να πάρει ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα, για 45 λεπτά περίπου.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner