Κέικ σοκολάτας - Νίκος Ρούσος Κέικ σοκολάτας - Νίκος Ρούσος

Κέικ σοκολάτας - Νίκος Ρούσος

ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΜΑ ΚΕΙΚ ΜΕ ΤΡΥΠΑ 24 ΕΚ. 90 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.8 (27 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το κέικ σοκολάτα

  • 85 γρ. βούτυρο
  • 140 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 110 γρ. αυγά
  • 90 γρ. ηλιέλαιο
  • 100 γρ. γάλα
  • 20 γρ. λεμόνι χυμός
  • 20 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 120 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 50 γρ. κακάο
  • 1 γρ. αλάτι
  • 6 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 50 γρ. σοκολάτα γάλακτος, σε μικρά κομμάτια
  • 50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 70%, σε μικρά κομμάτια

Για την επικάλυψη σοκολάτας

  • 120 γρ. τυρί κρέμα
  • 180 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 γρ. ανθός αλατιού
  • 20 γρ. κακάο
  • 40 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 70%, λιωμένη

Για το μπισκότο κακάο

  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 120 γρ. κακάο
  • 10 γρ. κορν φλάουερ
  • 3 γρ. ανθός αλατιού
  • 170 γρ. βούτυρο, λιωμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για το κέικ σοκολάτα

Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης και χτυπάμε με το φτερό μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί και να γίνει κρέμα. Σε αυτό το στάδιο είναι  σημαντικό να σταματάμε το μίξερ και να κατεβάζουμε το μείγμα από τα τοιχώματα του κάδου. Χτυπάμε ξανά και επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι το σημείο που το μείγμα έχει αφρατέψει πολύ καλά.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα αυγά ένα-ένα, περιμένοντας να ενσωματωθεί το κάθε ένα στο μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο. Μόλις ρίξουμε και το τελευταίο, συνεχίζουμε το χτύπημα σε υψηλή ταχύτητα για 3 λεπτά.

Σε μία κανάτα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα το ηλιέλαιο, το γάλα, το χυμό λεμόνι και το εκχύλισμα βανίλιας.

Έχοντας το μίξερ σε λειτουργία σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα, αρχίζουμε να ενσωματώνουμε το μείγμα με το ηλιέλαιο με αργή σταθερή ροή στο μείγμα, όπως όταν κάνουμε μαγιονέζα, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με γαλάκτωμα. Σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό η ενσωμάτωση να γίνει σε διάστημα τριών λεπτών.

Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, το μπέικιν, και τα προσθέτουμε στο μείγμα χτυπώντας για ακόμη 3 λεπτά σε μικρή ταχύτητα στην αρχή και σταδιακά ανεβάζουμε στη μεσαία μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά καλά μέσα στο μείγμα.

Στρώνουμε το μισό μείγμα στη φόρμα του κέικ, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τις δύο σοκολάτες, σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα και τελειώνουμε με τις υπόλοιπες σοκολάτες.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 °C για 25-30 λεπτά περίπου.

Αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για τουλάχιστον 45 λεπτά μέσα στη φόρμα του.

Αφαιρούμε το κέικ από τη φόρμα του και γαρνίρουμε με την επικάλυψη σοκολάτας και το μπισκότο.

Για την επικάλυψη σοκολάτας

Σε ένα μίξερ με φτερό, χτυπάμε το τυρί κρέμα, την άχνη, το κακάο και το αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και ομογενοποιούμε.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με οδοντωτό κορνέ.

Για το μπισκότο κακάο

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το κακάο, το κορν φλάουρ το αλεύρι και το αλάτι.

Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνει μία μάζα.

Δημιουργούμε βραχάκια πάχους 1 με 2 εκ. και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας περίπου 1 εκ. απόσταση από το καθένα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150℃ για 20 λεπτά περίπου.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά σε θερμοκρασία δωματίου. Για να διατηρήσουμε αποθηκεύουμε σε αεροστεγές σκεύος στην κατάψυξη.

Tip:

*Μπορείτε να κάνετε μεγαλύτερη ποσότητα και να την αποθηκεύσετε στη κατάψυξη έως και 6 μήνες.

*Δεν κρυώνουμε το μπισκότο κακάο στο ψυγείο όταν βγει από το φούρνο, διότι θα τραβήξει υγρασία και ενδέχεται να χάσει το τραγανό του στοιχείο.

Για το κέικ σοκολάτα

  • 85 γρ. βούτυρο
  • 140 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 110 γρ. αυγά
  • 90 γρ. ηλιέλαιο
  • 100 γρ. γάλα
  • 20 γρ. λεμόνι χυμός
  • 20 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 120 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 50 γρ. κακάο
  • 1 γρ. αλάτι
  • 6 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 50 γρ. σοκολάτα γάλακτος, σε μικρά κομμάτια
  • 50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 70%, σε μικρά κομμάτια

Για την επικάλυψη σοκολάτας

  • 120 γρ. τυρί κρέμα
  • 180 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 γρ. ανθός αλατιού
  • 20 γρ. κακάο
  • 40 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 70%, λιωμένη

Για το μπισκότο κακάο

  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 120 γρ. κακάο
  • 10 γρ. κορν φλάουερ
  • 3 γρ. ανθός αλατιού
  • 170 γρ. βούτυρο, λιωμένο

VIDEO DIRECTIONS

Για το κέικ σοκολάτα

Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης και χτυπάμε με το φτερό μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί και να γίνει κρέμα. Σε αυτό το στάδιο είναι  σημαντικό να σταματάμε το μίξερ και να κατεβάζουμε το μείγμα από τα τοιχώματα του κάδου. Χτυπάμε ξανά και επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι το σημείο που το μείγμα έχει αφρατέψει πολύ καλά.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα αυγά ένα-ένα, περιμένοντας να ενσωματωθεί το κάθε ένα στο μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο. Μόλις ρίξουμε και το τελευταίο, συνεχίζουμε το χτύπημα σε υψηλή ταχύτητα για 3 λεπτά.

Σε μία κανάτα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα το ηλιέλαιο, το γάλα, το χυμό λεμόνι και το εκχύλισμα βανίλιας.

Έχοντας το μίξερ σε λειτουργία σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα, αρχίζουμε να ενσωματώνουμε το μείγμα με το ηλιέλαιο με αργή σταθερή ροή στο μείγμα, όπως όταν κάνουμε μαγιονέζα, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με γαλάκτωμα. Σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό η ενσωμάτωση να γίνει σε διάστημα τριών λεπτών.

Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, το μπέικιν, και τα προσθέτουμε στο μείγμα χτυπώντας για ακόμη 3 λεπτά σε μικρή ταχύτητα στην αρχή και σταδιακά ανεβάζουμε στη μεσαία μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά καλά μέσα στο μείγμα.

Στρώνουμε το μισό μείγμα στη φόρμα του κέικ, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τις δύο σοκολάτες, σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα και τελειώνουμε με τις υπόλοιπες σοκολάτες.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 °C για 25-30 λεπτά περίπου.

Αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για τουλάχιστον 45 λεπτά μέσα στη φόρμα του.

Αφαιρούμε το κέικ από τη φόρμα του και γαρνίρουμε με την επικάλυψη σοκολάτας και το μπισκότο.

Για την επικάλυψη σοκολάτας

Σε ένα μίξερ με φτερό, χτυπάμε το τυρί κρέμα, την άχνη, το κακάο και το αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και ομογενοποιούμε.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με οδοντωτό κορνέ.

Για το μπισκότο κακάο

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το κακάο, το κορν φλάουρ το αλεύρι και το αλάτι.

Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνει μία μάζα.

Δημιουργούμε βραχάκια πάχους 1 με 2 εκ. και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας περίπου 1 εκ. απόσταση από το καθένα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150℃ για 20 λεπτά περίπου.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά σε θερμοκρασία δωματίου. Για να διατηρήσουμε αποθηκεύουμε σε αεροστεγές σκεύος στην κατάψυξη.

Tip:

*Μπορείτε να κάνετε μεγαλύτερη ποσότητα και να την αποθηκεύσετε στη κατάψυξη έως και 6 μήνες.

*Δεν κρυώνουμε το μπισκότο κακάο στο ψυγείο όταν βγει από το φούρνο, διότι θα τραβήξει υγρασία και ενδέχεται να χάσει το τραγανό του στοιχείο.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner