Για το πιάτο
Αφαιρούμε τα φιλέτα του σολομού από τη μαρινάδα προσέχοντας να μην αφήσουμε μεγάλη ποσότητα από τη μαρινάδα πάνω τους γιατί θα μας δυσκολέψει στο μαγείρεμα.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα φιλέτα του σολομού. Σοτάρουμε όλες τις πλευρές τους μέχρι να πάρουν έντονο καστανό χρώμα και να είναι μαγειρεμένα στο εσωτερικό τους στον βαθμό που επιθυμούμε. Αφαιρούμε τα φιλέτα από το τηγάνι και ξεκουράζουμε για 1-2 λεπτά.
Μοιράζουμε το ρύζι σε πιάτα, βάζουμε από πάνω τα μαγειρεμένα φιλέτα του σολομού και προσθέτουμε λίγο φρέσκο κρεμμύδι.
Για τον μαριναρισμένο σολομό
Ζεσταίνουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, ρίχνουμε το mirin, το sake και φέρνουμε λίγο πριν το σημείο βρασμού. Προσθέτουμε την πάστα miso και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί και να ομογενοποιηθεί πλήρως. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε. Μόλις η ζάχαρη λιώσει και δούμε τις πρώτες φουσκάλες στο μείγμα μας, αφαιρούμε από τη φωτιά και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Σκεπάζουμε με μεμβράνη που να ακουμπάει στη μαρινάδα για να μην ξεραθεί στην επιφάνεια της. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει η μαρινάδα.
Τοποθετούμε τα φιλέτα του σολομού σε μία χοντρή σακούλα τροφίμων, προσθέτουμε τη μαρινάδα και τυλίγουμε τη σακούλα βγάζοντας τον αέρα που έχει μέσα έτσι ώστε να είναι πλήρως καλυμμένα τα φιλέτα με τη μαρινάδα.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
Για το ρύζι stir fry
Ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε αμέσως το τζίντζερ, το κρεμμύδι, το καρότο, το μπρόκολο και ανακατεύουμε. Σοτάρουμε μέχρι τα λαχανικά να πάρουν χρώμα σε όλες τους τις πλευρές και να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε και μόλις μυρίσει βάζουμε το φρέσκο κρεμμύδι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά ακόμα. Βάζουμε στο τηγάνι το μαγειρεμένο ρύζι και το σπάμε ελαφρώς με μία κουτάλα, προσθέτουμε τη σόγια και ανακατεύουμε. Μόλις η σόγια απορροφηθεί από το ρύζι και έχουμε ένα γλασαρισμένο αποτέλεσμα χωρίς πολλή υγρασία στο τηγάνι, τραβάμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το σουσάμι και ανακατεύουμε.
Tip: Μπορούμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος του σολομού να αλείφουμε με ένα πινέλο σε όλες του τις πλευρές λίγη από τη μαρινάδα που περίσσεψε στη σακούλα.
Σχόλια