Σολομός με μαρινάδα miso Σολομός με μαρινάδα miso

Σολομός με μαρινάδα miso

ΓΙΑ 2 ΜΕΡΙΔΕΣ (24 ΩΡΕΣ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ) 45 λεπτά
FiveStar: 
Average: 5 (3 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το πιάτο

  • ελαιόλαδο
  • μαριναρισμένος σολομός
  • ρύζι stir fry
  • κρεμμύδι φρέσκο, το πράσινο μέρος, σε λεπτές ροδέλες

Για τον μαριναρισμένο σολομό

  • 100 γρ. mirin
  • 100 γρ. sake
  • 300 γρ. λευκή πάστα miso
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 2 γρ. αλάτι
  • 300 γρ. σολομό, σε 2 φιλέτα των 150γρ.

Για το ρύζι stir fry

  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 15 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 25 γρ. κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 60 γρ. καρότο, σε λεπτά sticks
  • 60 γρ. μπρόκολο, σε μικρές φλωρέτες
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 15 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, σε πλάγιες φέτες
  • 400 γρ. ρύζι για σούσι, μαγειρεμένο
  • 90 γρ. σόγια
  • 10 γρ. σουσάμι, καβουρδισμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το πιάτο

Αφαιρούμε τα φιλέτα του σολομού από τη μαρινάδα προσέχοντας να μην αφήσουμε μεγάλη ποσότητα από τη μαρινάδα πάνω τους γιατί θα μας δυσκολέψει στο μαγείρεμα.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα φιλέτα του σολομού. Σοτάρουμε όλες τις πλευρές τους μέχρι να πάρουν έντονο καστανό χρώμα και να είναι μαγειρεμένα στο εσωτερικό τους στον βαθμό που επιθυμούμε. Αφαιρούμε τα φιλέτα από το τηγάνι και ξεκουράζουμε για 1-2 λεπτά.
Μοιράζουμε το ρύζι σε πιάτα, βάζουμε από πάνω τα μαγειρεμένα φιλέτα του σολομού και προσθέτουμε λίγο φρέσκο κρεμμύδι.

Για τον μαριναρισμένο σολομό

Ζεσταίνουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, ρίχνουμε το mirin, το sake και φέρνουμε λίγο πριν το σημείο βρασμού. Προσθέτουμε την πάστα miso και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί και να ομογενοποιηθεί πλήρως. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε. Μόλις η ζάχαρη λιώσει και δούμε τις πρώτες φουσκάλες στο μείγμα μας, αφαιρούμε από τη φωτιά και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Σκεπάζουμε με μεμβράνη που να ακουμπάει στη μαρινάδα για να μην ξεραθεί στην επιφάνεια της. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει η μαρινάδα.
Τοποθετούμε τα φιλέτα του σολομού σε μία χοντρή σακούλα τροφίμων, προσθέτουμε τη μαρινάδα και τυλίγουμε τη σακούλα βγάζοντας τον αέρα που έχει μέσα έτσι ώστε να είναι πλήρως καλυμμένα τα φιλέτα με τη μαρινάδα.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.

Για το ρύζι stir fry

Ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε αμέσως το τζίντζερ, το κρεμμύδι, το καρότο, το μπρόκολο και ανακατεύουμε. Σοτάρουμε μέχρι τα λαχανικά να πάρουν χρώμα σε όλες τους τις πλευρές και να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε και μόλις μυρίσει βάζουμε το φρέσκο κρεμμύδι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά ακόμα. Βάζουμε στο τηγάνι το μαγειρεμένο ρύζι και το σπάμε ελαφρώς με μία κουτάλα, προσθέτουμε τη σόγια και ανακατεύουμε. Μόλις η σόγια απορροφηθεί από το ρύζι και έχουμε ένα γλασαρισμένο αποτέλεσμα χωρίς πολλή υγρασία στο τηγάνι, τραβάμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το σουσάμι και ανακατεύουμε.


Tip: Μπορούμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος του σολομού να αλείφουμε με ένα πινέλο σε όλες του τις πλευρές λίγη από τη μαρινάδα που περίσσεψε στη σακούλα.

Για το πιάτο

  • ελαιόλαδο
  • μαριναρισμένος σολομός
  • ρύζι stir fry
  • κρεμμύδι φρέσκο, το πράσινο μέρος, σε λεπτές ροδέλες

Για τον μαριναρισμένο σολομό

  • 100 γρ. mirin
  • 100 γρ. sake
  • 300 γρ. λευκή πάστα miso
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 2 γρ. αλάτι
  • 300 γρ. σολομό, σε 2 φιλέτα των 150γρ.

Για το ρύζι stir fry

  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 15 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 25 γρ. κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 60 γρ. καρότο, σε λεπτά sticks
  • 60 γρ. μπρόκολο, σε μικρές φλωρέτες
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 15 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, σε πλάγιες φέτες
  • 400 γρ. ρύζι για σούσι, μαγειρεμένο
  • 90 γρ. σόγια
  • 10 γρ. σουσάμι, καβουρδισμένο

Για το πιάτο

Αφαιρούμε τα φιλέτα του σολομού από τη μαρινάδα προσέχοντας να μην αφήσουμε μεγάλη ποσότητα από τη μαρινάδα πάνω τους γιατί θα μας δυσκολέψει στο μαγείρεμα.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα φιλέτα του σολομού. Σοτάρουμε όλες τις πλευρές τους μέχρι να πάρουν έντονο καστανό χρώμα και να είναι μαγειρεμένα στο εσωτερικό τους στον βαθμό που επιθυμούμε. Αφαιρούμε τα φιλέτα από το τηγάνι και ξεκουράζουμε για 1-2 λεπτά.
Μοιράζουμε το ρύζι σε πιάτα, βάζουμε από πάνω τα μαγειρεμένα φιλέτα του σολομού και προσθέτουμε λίγο φρέσκο κρεμμύδι.

Για τον μαριναρισμένο σολομό

Ζεσταίνουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, ρίχνουμε το mirin, το sake και φέρνουμε λίγο πριν το σημείο βρασμού. Προσθέτουμε την πάστα miso και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί και να ομογενοποιηθεί πλήρως. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε. Μόλις η ζάχαρη λιώσει και δούμε τις πρώτες φουσκάλες στο μείγμα μας, αφαιρούμε από τη φωτιά και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Σκεπάζουμε με μεμβράνη που να ακουμπάει στη μαρινάδα για να μην ξεραθεί στην επιφάνεια της. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει η μαρινάδα.
Τοποθετούμε τα φιλέτα του σολομού σε μία χοντρή σακούλα τροφίμων, προσθέτουμε τη μαρινάδα και τυλίγουμε τη σακούλα βγάζοντας τον αέρα που έχει μέσα έτσι ώστε να είναι πλήρως καλυμμένα τα φιλέτα με τη μαρινάδα.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.

Για το ρύζι stir fry

Ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε αμέσως το τζίντζερ, το κρεμμύδι, το καρότο, το μπρόκολο και ανακατεύουμε. Σοτάρουμε μέχρι τα λαχανικά να πάρουν χρώμα σε όλες τους τις πλευρές και να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε και μόλις μυρίσει βάζουμε το φρέσκο κρεμμύδι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά ακόμα. Βάζουμε στο τηγάνι το μαγειρεμένο ρύζι και το σπάμε ελαφρώς με μία κουτάλα, προσθέτουμε τη σόγια και ανακατεύουμε. Μόλις η σόγια απορροφηθεί από το ρύζι και έχουμε ένα γλασαρισμένο αποτέλεσμα χωρίς πολλή υγρασία στο τηγάνι, τραβάμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το σουσάμι και ανακατεύουμε.


Tip: Μπορούμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος του σολομού να αλείφουμε με ένα πινέλο σε όλες του τις πλευρές λίγη από τη μαρινάδα που περίσσεψε στη σακούλα.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner