Ριζότο με μανιτάρια Ριζότο με μανιτάρια

Ριζότο με μανιτάρια

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ 45 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.5 (335 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το ριζότο

 

  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. ρύζι για ριζότο, όπως αρμπόριο
  • 20 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένες,
  • 200 γρ. κρασί λευκό
  • 1.5 kg ζωμό μανιταριών
  • 200 γρ. μανιτάρια σοτέ
  • 80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 60 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 10 γρ. θυμάρι ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

Για τα μανιτάρια σοτέ

  • 250 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, καθαρισμένα και κομμένα σε τέταρτα
  • 125 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • 125 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα στο ίδιο μέγεθος με τα στρογγυλά
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για το ριζότο

Ζεσταίνουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια παρασκευής. Ζεσταίνουμε μια δεύτερη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει καλά και να πάρει ένα ελαφρώς ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά περίπου. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς πριν προσθέσουμε τον ζωμό. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό σε μικρές δόσεις, ανακατεύουμε διαρκώς και αφήνουμε να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν ξαναπροσθέσουμε ζωμό. Η ποσότητα του ζωμού θα πρέπει να είναι τόση, ώστε να καλύπτει σχεδόν όλο το ρύζι. Ανακατεύουμε και προσέχουμε το βράσιμο να είναι ναι μεν χαμηλό, αλλά υπαρκτό. Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε τα μανιτάρια σοτέ και συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι το ρύζι να μαγειρευτεί πλήρως αλλά παράλληλα να είναι al dente και να έρθει στο επιθυμητό χύλωμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι, την παρμεζάνα και το βούτυρο. Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται και σερβίρουμε.

Για τα μανιτάρια σοτέ

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Τηγανίζουμε το κάθε είδος μανιτάρι χωριστά. Προσέχουμε το λάδι να φτάνει μέχρι τη μέση των μανιταριών και ανακατεύουμε συχνά. Επίσης τα μανιτάρια θα πρέπει να είναι σε τέτοια ποσότητα που να βρίσκονται όλα σε επαφή με το τηγάνι. Μόλις τα μανιτάρια ροδίσουν καλά, αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε. Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για λίγη ώρα ή διατηρούμε στο ψυγείο.

*Tip: Εναλλακτικά η διαδικασία μπορεί να γίνει και στον φούρνο.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα κομμένα μανιτάρια, αρκετό ελαιόλαδο και αλάτι (αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και βότανα) και ανακατεύουμε καλά . Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα ραντίζουμε με λίγο ακόμα λάδι. Αντίστοιχα βάζουμε τα πλευρώτους σε ξεχωριστό ταψάκι γιατί δεν μαγειρεύονται στον ίδιο χρόνο με τα στρογγυλά. Ψήνουμε σε δυνατή θερμοκρασία (200 - 220 βαθμούς) για να πάρουν πολύ έντονο χρώμα.

Για το ριζότο

 

  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. ρύζι για ριζότο, όπως αρμπόριο
  • 20 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένες,
  • 200 γρ. κρασί λευκό
  • 1.5 kg ζωμό μανιταριών
  • 200 γρ. μανιτάρια σοτέ
  • 80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 60 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 10 γρ. θυμάρι ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

Για τα μανιτάρια σοτέ

  • 250 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, καθαρισμένα και κομμένα σε τέταρτα
  • 125 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • 125 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα στο ίδιο μέγεθος με τα στρογγυλά
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι
  • αλάτι

VIDEO DIRECTIONS

Για το ριζότο

Ζεσταίνουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια παρασκευής. Ζεσταίνουμε μια δεύτερη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει καλά και να πάρει ένα ελαφρώς ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά περίπου. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς πριν προσθέσουμε τον ζωμό. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό σε μικρές δόσεις, ανακατεύουμε διαρκώς και αφήνουμε να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν ξαναπροσθέσουμε ζωμό. Η ποσότητα του ζωμού θα πρέπει να είναι τόση, ώστε να καλύπτει σχεδόν όλο το ρύζι. Ανακατεύουμε και προσέχουμε το βράσιμο να είναι ναι μεν χαμηλό, αλλά υπαρκτό. Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε τα μανιτάρια σοτέ και συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι το ρύζι να μαγειρευτεί πλήρως αλλά παράλληλα να είναι al dente και να έρθει στο επιθυμητό χύλωμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι, την παρμεζάνα και το βούτυρο. Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται και σερβίρουμε.

Για τα μανιτάρια σοτέ

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Τηγανίζουμε το κάθε είδος μανιτάρι χωριστά. Προσέχουμε το λάδι να φτάνει μέχρι τη μέση των μανιταριών και ανακατεύουμε συχνά. Επίσης τα μανιτάρια θα πρέπει να είναι σε τέτοια ποσότητα που να βρίσκονται όλα σε επαφή με το τηγάνι. Μόλις τα μανιτάρια ροδίσουν καλά, αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε. Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για λίγη ώρα ή διατηρούμε στο ψυγείο.

*Tip: Εναλλακτικά η διαδικασία μπορεί να γίνει και στον φούρνο.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα κομμένα μανιτάρια, αρκετό ελαιόλαδο και αλάτι (αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και βότανα) και ανακατεύουμε καλά . Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα ραντίζουμε με λίγο ακόμα λάδι. Αντίστοιχα βάζουμε τα πλευρώτους σε ξεχωριστό ταψάκι γιατί δεν μαγειρεύονται στον ίδιο χρόνο με τα στρογγυλά. Ψήνουμε σε δυνατή θερμοκρασία (200 - 220 βαθμούς) για να πάρουν πολύ έντονο χρώμα.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner