VIDEO DIRECTIONS
Για το πιάτο
Βράζουμε τις πέννες, σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, λιγοστεύοντας το χρόνο βρασίματος κατά 2 λεπτά.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, λαδώνουμε ελαφρώς με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε λίγη παρμεζάνα και ανακατεύουμε.
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τον κιμά, αλατίζουμε και σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να σπάσει ο κιμάς, να αρχίσει να καβουρδίζεται μέχρι να πάρει σκούρο καστανό χρώμα, για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι και να μαλακώσουν τα μανιτάρια, για περίπου 2 με 3 λεπτά.
Προσθέτουμε την κανέλα, τον αστεροειδή γλυκάνισο, το σκόρδο και μόλις μυρίσουν προσθέτουμε τη ντομάτα, το ζωμό και ανακατεύουμε. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς. Σκεπάζουμε με καπάκι, σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του και να γλασάρει ο κιμάς, για περίπου 1 ώρα. Σβήνουμε τη φωτιά, αφαιρούμε τον αστεροειδή γλυκάνισο και την κανέλα. Προσθέτουμε το θυμάρι και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει ελαφρώς πριν τον χρησιμοποιήσουμε.
Σε ένα ταψί 24x30 εκ. απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτα ομοιόμορφα. Προσθέτουμε μοιράζοντας ομοιόμορφα μια στρώση πένες, το μισό κιμά, το μισό πουρέ κολοκύθας, τη μισή ψητή κολοκύθα και τη μισή μοτσαρέλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία από τις πένες έτσι ώστε να έχουμε 2 στρώσεις.
Περιχύνουμε την μπεσαμέλ, απλώνουμε ομοιόμορφα με μία σπάτουλα σε όλη την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ, για 15 λεπτά περίπου. Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Για τη ψητή κολοκύθα
Σε ένα ταψί στρώνουμε τα κομμάτια κολοκύθας, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλατίζουμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C στον αέρα μέχρι να μαλακώσουν τα κομμάτια της κολοκύθας, (για να ελέγξουμε εάν η κολοκύθα έχει μαγειρευτεί, καρφώνουμε ένα μαχαιράκι στο εσωτερικό τους και εάν βγαίνει χωρίς αντίσταση είναι έτοιμες) για περίπου 45 με 50 λεπτά.
Ζυγίζουμε όση ψητή κολοκύθα χρειαζόμαστε για τον πουρέ και κρατάμε την υπόλοιπη για τη σύνθεση.
Για τον πουρέ κολοκύθας
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε την ψητή κολοκύθα που έχουμε κρατήσει για πουρέ, σκεπάζουμε με το καπάκι, θέτουμε το μίξερ σε λειτουργία στην πιο δυνατή ταχύτητα και αλέθουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο πουρέ. Σουρώνουμε τον πουρέ από σήτα, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται.
Σχόλια